The 2019 York Design Awards winners have been announced and you can see the full list here.

 

The Awards cover a wide range of categories including large and small residential development, commercial and public buildings, conservation and restoration projects and open spaces and are open to all projects completed in the last three years.
The 2020 York Design Awards will open for entries next year.

 

If you would like to keep up to date about the York Design Awards, please sign up to our e-newsletter.
View All Previous Winners

2019 Winners

The aim of the York Design Awards is to encourage and promote excellence in design and conservation, striving for the highest standards which will delight present and future generations.

23A-The-Green

23A The Green, Acomb

Small Residential

Client/Developer: Owners
Architect/Designer: Mass Architecture
Builder: Kocyk Construction

 

The brief was to design a new house within a walled garden next to a prominent three-storey period house on Acomb Green located within the Conservation Area. The house was set back to leave space for the mature trees to the rear and the site shape was significant in developing the plan layout. The new house draws strong material references from No. 23, by using red brick with buff brick edging, and the natural zinc ties in with the colour and texture of the roof slates.

The house has a super-insulated external construction aiming to meet the AECB Silver Standard, which equates to a 75% reduction in energy costs compared to a new house to current building regulations.

The-Longhouse

The Longhouse, Heslington

Large Residential

Client/Developer: Owners
Architect/Designer: Bramhall Blenkharn
Builder: WA Hare & Sons

 

The new building is a mixture of new build and renovation of 2 two-storey brick barns. The site was an unused farmstead at the southern end of Heslington village within the Conservation Area and part is within the green belt boundary. The intention was to provide a new building, which reflected the agricultural heritage of the site in scale and materials.

The brief was to create a free-flowing space linked to one of the brick barns, which is utilised as guest accommodation.

The new house is a hybrid structure of steel frame and cavity masonry. The south elevation is recessed behind double height oak columns, a reference to the former pole barn. The building is highly insulated and makes use of the south facing aspect to capture solar gain.

The-Bothy

The Bothy, Dean’s Garden Centre

Commercial

Client/Developer: Dean’s Garden Centre
Architect/Designer: Walker Nicholas Architects
Builder: Evora Construction

 

Dean’s Garden Centre was established over 50 years ago. The Bothy coffee shop was opened in 1991 and recently the family decided to invest in the garden centre and construct a larger modern coffee shop for its customers. The design responds to the location in York’s greenbelt. The flowing roof form links the various existing buildings and provides generous overhangs for covered external seating and solar shading.

The location suggested a rurally inspired design leading to the simple barn-like structural form with local handmade bricks.

The building was designed as a passive solution in terms of window size and automatically operated ventilation louvres, and overall thermal mass to provide a naturally cooled and ventilated café area.

The-Pascal-building

The Pascal Building, St Peter’s School

Community

Client/Developer: St Peter’s School
Architect/Designer: Harmer Fitz
Builder: F Parkinson Ltd

 

The character of the school campus is varied, with a strong heritage face to the north, and a more utilitarian feel to the rear. The site is also the entrance into St Peter’s from the lower school, St Olave’s. The demolition of the existing 1960s buildings provided an opportunity to enhance the overall setting of the Listed Buildings.

The design sets out to create an architectural approach that references the existing scale, massing and selected details of the surrounding buildings in a contemporary manner. Brick was identified as the key unifying material from the immediate surrounds, with stone being used on details and features. The roof combines flat and pitched elements as well as photovoltaic panels.

35-Huntington-Road

35 Huntington Road

Conservation

Client/Developer: Mitchell Design Consultancy
Architect/Designer: Mitchell Design Consultancy
Builder: Stone Edge Ltd

 

The brief was to restore and re-model a Grade 2 townhouse and to orientate the family’s living and use of the house toward the private rear garden – kitchen, dining, sitting room – with immediate access to outside.

The re-modelling entailed bringing the kitchen back into its original 1824 position. A new build contemporary sitting room was designed in such a way that from the kitchen the garden is viewed directly through it.

The new garden room is sited and designed in such a way that it touches only lightly upon the form of the listed building.

Materials included locally made handmade brick, code 6 lead, locally sourced lime mortar and locally sourced re-claimed York stone terracing.

Bartle-Garth

Bartle Garth

Sustainability Award

Client/Developer: Owners
Architect/Designer: Native Architects
Builder: Sorrell Building Contractors

 

The 1980s property had remained untouched since it was built. The owner wanted to renew the property by upgrading the energy efficiency of the building. The property was stripped back to the bare structure and the thermal envelope of the building
was upgraded.

The design team worked together to develop the spatial design and to create some distinctive features including stunning views of York Minster. Fitting and fixtures are of a high specification throughout with the heating system using state-of-the-art electronic controls to minimise energy use. New windows and doors and the triple glazed roof lights have vastly improved the thermal efficiency of the building. The SAP/EPC rating is now B, up from the original E value.

The-Longhouse

The Longhouse, Heslington

Lord Mayor's Award

Client/Developer: Owners
Architect/Designer: Bramhall Blenkharn
Builder: WA Hare & Sons

 

The new building is a mixture of new build and renovation of 2 two-storey brick barns. The site was an unused farmstead at the southern end of Heslington village within the Conservation Area and part is within the green belt boundary. The intention was to provide a new building, which reflected the agricultural heritage of the site in scale and materials.

The brief was to create a free-flowing space linked to one of the brick barns, which is utilised as guest accommodation.

The new house is a hybrid structure of steel frame and cavity masonry. The south elevation is recessed behind double height oak columns, a reference to the former pole barn. The building is highly insulated and makes use of the south facing aspect to capture solar gain.

The-Bothy

The Bothy, Dean’s Garden Centre

The Press People's Choice Award

Client/Developer: Dean’s Garden Centre
Architect/Designer: Walker Nicholas Architects
Builder: Evora Construction

 

Dean’s Garden Centre was established over 50 years ago. The Bothy coffee shop was opened in 1991 and recently the family decided to invest in the garden centre and construct a larger modern coffee shop for its customers. The design responds to the location in York’s greenbelt. The flowing roof form links the various existing buildings and provides generous overhangs for covered external seating and solar shading.

The location suggested a rurally inspired design leading to the simple barn-like structural form with local handmade bricks.

The building was designed as a passive solution in terms of window size and automatically operated ventilation louvres, and overall thermal mass to provide a naturally cooled and ventilated café area.

jakes-treehouse

Jake’s Treehouse

Young People's Award

Client/Developer: Robert Wilkinson Primary Academy
Architect/Designer: Playscheme
Builder: Playscheme

 

Jake Smith passed away in December 2016 aged four and his family were keen to build something in memory of him. The Strensall community and Robert Wilkinson School, designed and built a treehouse for Jake.

A space was designed, elevated off the ground with a raised walkway, tree platform, clatter bridge and a sensory gazebo and it was named ‘Jake’s Tree house’. Coloured windows and a sky light allow coloured and natural light to flood into the gazebo creating a light space perfect for playing or learning. A planting space was also included in the area and flowers were planted in memory of Jake.

The project is a tribute to the community, and Jake’s family and
the school continue to fundraise for Dravet Syndrome UK and York Inspirational Kids.

Latest from Twitter