Winners of the 2022 York Design Awards will be announced at an awards ceremony on Monday 4th July. Please save the date and join our mailing list to receive an invitation to this free event.

 

There will be a week-long exhibition of the award entries at York Explore library from 11 to 18 June. Visit the free exhibition and cast your vote for The Press People’s Choice Award and the Young People’s Award (under 18s only).

 

The Awards cover a wide range of categories including large and small residential development, commercial and public buildings, conservation and restoration projects and open spaces and are open to all projects completed in the last five years.
You can also join the York Design Awards Walking Trails on Friday 17 June, 6pm to 8pm and Saturday 18 June, 10am to 12 noon, as part of the York Festival of Ideas. Visit York Design Award-winning buildings from the first 13 years of the scheme. The free walking trails around the city centre reveal some stunning hidden gems developed and built by those aspiring to the highest quality of design. Tickets are available from 29th April at York Festival of Ideas, York Festival of Ideas.

 

If you would like to keep up to date about the York Design Awards, please sign up to our e-newsletter

 

< Back to News

Gateway to History- Archive Hub

Architect/ Designer: Bisset Adams
Client/Developer: City of York Council
Builder: William Birch

The York Archive Hub is an adaptation of the very handsome Central Library Building (dating from 1927) – involving the adaptation of the building to the specialist storing and consultation of the city archives – some of which go back to the 13th C.  The reading rooms and other areas for consulting the archives occupy some of the original library spaces.  The archives themselves are houses in a brand new highly serviced building providing the very steady temperature and humidity required to preserve the documents.  The design of this new part of the building is complicated by the fact that the considerably weight of the archive store is built over an existing single-storey wing of the original building. The main structure is of steel but the self-supporting skin is of cross-laminated timber, which combines high insulation, strength and stability using a natural renewable material.  The new building is almost entirely invisible to public view and has no windows – but is nevertheless very elegantly detailed with a skin of pre-patinated copper carefully arranged to engage with, and complement, the stone and brick construction of the earlier building.

Latest from Twitter